torsdag 14 juli 2011

Hönökaka



INGREDIENSER

50 G JÄST
1 L MJÖLK
1/2 DL FLYTANDE SMÖR
1/2 DL LJUS SIRAP
1 MSK SALT
6 1/2 DL RÅGSIKT
17-18 DL VETEMJÖL

HUR GÖR MAN

* Värm mjölken till 37 grader och tillsätt smöret
* blanda ut jästen i lite av degspadet
* Tillsätt resten av ingredienserna men spara lite av vetemjölet
* Arbeta degen smidig, gärna med maskin
* Täck över bunken och låt jäsa i ca 30 min
* Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta ihop den snabbt
* Värm upp ugnen till 275 grader och ställ in plåten så att du kan baka av på varma plåt
* Dela degen i 8 lika stora bitar och gör runda bullar
* Låt dom ligga och jäsa ytterligare 20 min under bakduk
* Kavla ut varje "bulle" till en rund kaka, ca 30 cm i diameter
* Nagga varje kaka ordentligt, annars blir dom som pitabröd
* Baka av dom på varm plåt 4-5 min, eller tills kakan får gyllenbrun färg
* Lägg kakorna på varandra efter gräddning och täck med bakduk, låt dom sedan svalna så så blir de saftigare

FÄRDIGT!
LYCKA TILL!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar